Super mooie honingtaart!
Deze honingtaart is afkomstig uit Rusland en echt een feesttaart. Er zijn heel veel verschillende recepten van, maar hij bestaat in ieder geval uit meerdere dunne laagjes honingbiscuit met daartussen een crèmige vulling. Dit kan een crème op basis van slagroom zijn, maar ik heb ook recepten gezien met een soort banketbakkersroom of karamelroom.
Traditioneel wordt hij gemaakt met een friszure crème van crème fraiche en slagroom met honing. Dat heb ik voor dit recept dus ook aangehouden. Het kost even wat tijd, vanwege de verschillende stapjes die je moet nemen, maar de stapjes op zichzelf zijn niet moeilijk. Ik gebruikte voor de taart voorjaarshoning, omdat deze een beetje karamelachtig van smaak is.
Elisabeth
![Russische Honingtaart Met Voorjaarshoning Recept Ellouisa Coocking](https://www.honingonline.nl/wp-content/uploads/2021/12/Russische-honingtaart-met-voorjaarshoning-recept-Ellouisa-coocking.jpg)
Leuk recept met honing om in de kerstvakantie te maken! Heb jij hem gemaakt? Stuur ons een foto, we zijn erg benieuwd hoe het resultaat geworden is. O, ja, vertel je dan ook meteen even hoe je de smaak vindt?
Ingrediënten voor een taart met diameter ca. 20 cm
Taart
- 175 gr voorjaarshoning
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 125 gr roomboter
- 1 el baking soda
- 3 eieren
- Snufje zout
- 550 gr bloem
Crème vulling
- 500 gr zure room
- 500 gr slagroom
- 2 zakjes klopfix slagroomversteviger
- 125 gr voorjaarshoning
Decoratie: stukjes raathoning
Bereidingswijze
Benodigde tijd: 2 uren en 15 minuten
Met dit recept maak je een heerlijke Russische Honingtaart.
- Maak een mengsel van honing en boter.
Doe de voorjaarshoning, suiker en boter in een steelpan en breng aan de kook. Blijf goed roeren en laat een paar minuten bubbelen. Haal dan van het vuur en roer meteen de baking soda erdoor. Je zult zien dat het mengsel gaat bubbelen en schuimen. Meng het goed en zet even aan de kant, roer af en toe door.
- Maak het deeg
Mix de eieren met het snufje zout in een kom voor een minuut of 3.
Giet dan heel langzaam het honingmengsel er in een straaltje bij terwijl je blijft mixen.
Voeg dan de bloem steeds met 100 gram toe en mix tot je een zacht deeg krijgt dat wat plakkerig is. - Breng het deeg in de juiste vorm en dikte
Laat het deeg 5 minuten rusten en weeg het dan. Deel dit gewicht door 8 en hou dat gewicht aan voor de bolletjes die je gaat maken. Je verdeelt het deeg in 8 bolletjes met dat gewicht. Bij mij was dit 125 gram.
Rol elk bolletje uit tot ongeveer 3 mm dikte en steek hier een cirkel van 20 cm uit met bijvoorbeeld de ring van je springvorm.
Bewaar de restjes deeg, die gebruiken we straks voor de rand. - Bak het deeg op de goede manier
Leg op je bakplaat met bakpapier steeds 2 of 3 cirkels (afhankelijk van hoe groot je bakplaat is) en wat deegrestjes. Bak ze ongeveer 8 minuten op 180 graden (hetelucht 160). Laat daarna afkoelen op een rooster. De deegrestjes maal je tot kruimels in een hakmolen.
- Maak de taartvulling klaar
Klop de slagroom stijf met de klopfix. Mix in een andere kom de zure room met de honing goed los. Schep dit voorzichtig door de slagroom, probeer zoveel mogelijk luchtigheid te behouden.
- Werk de taart af
Schep een dotje crème op een bord of cakeplateau, leg hierop een koekrondje. Bestrijk met crème en leg er weer en koekrondje op. Stapel zo alle koekrondjes op tot een hoge taart. Bestrijk eerst de randen met crème en druk de koekkruimels er tegenaan.
Bestrijk dan de bovenzijde met de resterende crème, spuit er wat toefjes op en versier met de raathoning. Eventueel kan je ook nog wat mooie sliertjes honing over de taart gieten.
Bijbehorende producten bestellen
Variatie & serveertips
Heerlijke en mooie taart
Als deze taart een beetje goed gelukt is, is hij werkelijk prachtig om te serveren met al die laagjes. Natuurlijk kan je er ook nog een eigen draai aan geven door dit recept met iets anders te combineren. Een paar leuke tips:
- Gebruik een andere honingvariant voor nog meer smaakverrassingen. Tijmhonig, acaciahoning of heidehoning zijn bijvoorbeeld ook heerlijke honingsoorten!
- Meng ook eens 3 el karamelpasta door de crème
- Versier de bovenkant met walnotenhoning