Heerlijk zacht bijenkorfbrood met Biesboschhoning
Dit is alweer mijn laatste recept voor Honingonline, het was ontzettend leuk om te doen! Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren om lekkere dingen te maken met honing. Als laatste recept heb ik gekozen voor dit feestelijke lichtzoete bijenkorfbrood. Lekkere zachte en luchtige kleine bolletjes brood, heerlijk met een beetje honing erop! Serveer hem bij een uitgebreid ontbijt of lunch, bijvoorbeeld met pasen of kerst! Maar ook bij de koffie of thee zijn deze broodjes ontzettend lekker.
Elisabeth
![Honing Recept Bijenkorfbrood](https://www.honingonline.nl/wp-content/uploads/2022/02/Honing-recept-bijenkorfbrood.jpg)
Ingrediënten
- 475 gr bloem
- 25 gram maïzena
- 10 gram instant gist
- 50 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Snufje zout
- 50 gram Biesboschhoning
- 50 ml zonnebloemolie
- 2 eieren
- 150 -200 ml lauwwarme melk
- Extra:
- 1 eigeel, losgeklopt met 1 tl melk
- 100 ml Biesboschhoning
Bereidingswijze
Benodigde tijd: 2 uren en 20 minuten
Bereidingswijze recept bijenkorfbrood met Biesboschhoning
- Maak het deeg.
Meng de boem met gist, suiker, vanillesuiker, zout, honing, olie en ei.
Voeg de melk beetje bij beetje toe tot je een zacht en iets plakkerig deeg krijgt. Het kan zijn dan he niet alle melk nodig hebt, dus gooi het er niet in één keer bij!
Kneed dit ongeveer 10 minuten tot het zacht en soepel is en laat het 1,5 uur rijzen. - Verdelen van het deeg.
Verdeel het deeg na het rijzen in 25 gelijke bolletjes. Ik heb daarvoor het deeg gewogen en dit gewicht vervolgens gedeeld door 25. Bij mij moesten de bolletjes 33 gram per stuk wegen.
Vet een ronde vorm van 30 cm doorsnede in met boter en zet in het midden een uitsteekring of een bakje dat ovenbestendig is.
Leg de bolletjes in twee rijen om het midden heen, 16 bolletjes aan de buitenkant en 9 aan de binnenkant. - Klaarmaken voor de oven.
Bestrijk de bolletjes met het losgeklopte eigeel en bak de bijenkorf in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180) goudbruin en gaar in ongeveer 15-20 minuten.
- Klaarmaken voor serveren.
Bestrijk het brood meteen na het bakken met wat honing. Doe de resterende honing in een schaaltje en serveer in het midden van het brood.
Variatie & serveertips
Heerlijk zacht bijenkorfbrood met honing
Met dit brood kan je heerlijke variaties maken. Hierdoor kan je hem elke keer verrassend anders laten smaken. Een paar leuke tips:
- Gebruik een andere honingvariant voor nog meer smaakverrassingen. Voorjaarshoning, Betuwse honing of esdoornhoning zijn bijvoorbeeld ook heerlijke honingsoorten!
- Vul de bolletjes ook eens met een klein stukje chocolade.
- Garneer het bijenkorfbrood eens met sesamzaadjes of amandelschaafsel voor je hem afbakt.
- Bestrijk het brood na bij het serveren niet met honing, maar met Choconey White, Honing met cacao of Honing met kaneel.