Taart voor 14 á 16 personen
Heerlijke ambachtelijke appeltaart
Appeltaart is het meest klassieke gebak dat er bestaat. Het verveelt nooit, is lekker fris en je kunt er tot in het oneindige mee variëren. Dit recept met honing een room is al een heel oud appeltaart recept uit grootmoeders tijd. Iets meer werk dan een standaard appeltaart, maar het resultaat is verrukkelijk!
Pieter
![Appeltaart Met Room En Bloemenhoning Recept](https://www.honingonline.nl/wp-content/uploads/2021/09/Appeltaart-met-room-en-bloemenhoning-recept.jpg)
Ingrediënten
- 6 appels (Elstar)
- 4 theelepels citroensap
- 125 gram zachte boter
- 125 gram + 2 afgestreken eetlepels suiker
- 2 theelepels vanille-extract
- 2 theelepels kaneel
- 1 mespunt zout
- 2 + 3 eieren
- 175 gram + 2 el zelfrijzend bakmeel
- 25 gram maïzena
- 200 gram zure room
- 120 gram vloeibare bloemenhoning
- 2 zakjes vanillesuiker
Bereidingswijze
- De oven voorverwarmen op 175 graden (boven- en onder-warmte) of 150 graden hetelucht.
- De springvorm invetten met boter en bestuiven met wat meel (2 eetlepels) of paneermeel.
- De appels schillen, in vieren snijden en het klokhuis verwijderen. De appels met een mes wat insnijden. Bijvoorbeeld in een waaiervorm, maar je hoeft dan niet te diep in te snijden.
- Meng het citroensap door de appels om bruin worden te voorkomen.
- De boter, suiker, vanille-extract en zout in de keukenmachine door elkaar mengen tot je een mooie lichtgele massa krijgt, daarna de 2 eieren er een voor een doormixen.
- Het zelfrijzend bakmeel en de maïzena door elkaar mengen. Dit zeven boven de boter/ei-massa en dit mengsel voorzichtig door de boter/ei-massa mengen.
- Het deeg over de bodem van de bakvorm verdelen.
- De appelstukken erover verdelen en licht in het deeg drukken.
- De taart in het midden van de voorverwarmde oven plaatsen, en ong. 20 tot 25 minuten bakken (de tijd is afhankelijk van je oven, de bodem van de taart moet mooi bruin zijn).
- De 3 eieren splitsen.
- De eidooiers met zure room, de bloemenhoning en 2 zakjes vanillesuiker kloppen.
- Het eiwit goed stijf kloppen (je moet de kom op z’n kop kunnen houden).
- Het eiwit in gedeelten voorzichtig door de ei/zure room-massa spatelen (niet kloppen!).
- De taart uit de oven halen (de oven blijft op gelijke temperatuur).
- 2 afgestreken eetlepels suiker + 2 theelepels kaneel met elkaar vermengen, over de appels strooien en hierover de ei/zure room-massa verdelen.
- De taart bij gelijke temperatuur in het midden van de oven nog 25 tot 30 minuten bakken.
Variatie & serveertips
Heerlijk met een dot slagroom en met wat kaneel!
- Gebruik eens andere honingsmaken zoals woudhoning of acaciahoning
- Versier de taart als hij klaar is met dunne sliertjes Honing-Kaneel
- Doe wat stukjes walnoot en amandel op de bodem