![Honingbijen Op De Rug Einde Honing Maken](https://www.honingonline.nl/wp-content/uploads/2022/08/honingbijen-op-de-rug-einde-honing-maken.jpg)
In dit artikel over de bedreiging van Nederlandse honing en de bij:
- Waarom je nu nog wél Nederlandse honing kunt kopen
- Hoe één slecht opgezet onderzoek de bijenhouderij op z’n kop zet
- Waarom honingbijen en beroepsimkers onmisbaar zijn
- 5 redenen waarom honingbijen en solitaire bijen niet concurreren
- Waarom honingbijen rond de Biesbosch wilde bijen niet bedreigen
- Uitleg waarom Nederlandse honing binnenkort mogelijk verdwijnt
- Waarom EIS Kenniscentrum geen goed advies uitbrengt
- Ons advies voor het maken van een goed bijenbeleid
- Kritiek op media-uitingen hoogleraars Koos Biesmeijer over bijen
- Conclusie en werkelijke oorzaak van de afname van wilde bijen
Ben jij ook zo’n fan van Nederlandse honing? Dan is het maar zeer de vraag hoe lang je nog van dit vloeibare goud kunt genieten! Want als de huidige tendens doorzet, is het oogsten van Nederlandse honing binnenkort nog maar heel beperkt mogelijk. Wat is er dan aan de hand, zo vraag je jezelf wellicht af. Gaat het zo slecht met de honingbijen? Of zijn er niet meer voldoende imkers?
Niets van dit alles! Want het gaat na jarenlange strubbelingen juist stukken beter met de honingbijen! Er zijn voldoende imkers en de bijenvolken zijn momenteel juist vitaler dan voorheen. Maar wat zorgt er dan voor dat het maken van voldoende Nederlandse honing toch een probleem aan het worden is? In dit artikel lees je er alles over.
![Imker Gerard verteld in deze blog van de imker over honing en bijen](https://www.honingonline.nl/wp-content/uploads/2022/07/Imker-gerard-blog-over-bijen-en-honing.jpg)
“Het huidige beleid van natuurorganisaties vormt een regelrechte bedreiging voor ons voortbestaan”
— Gerard, imker van De Valksche Bijenhof
Nederlandse honing in overvloed
Sinds het begin van de 21e eeuw is het bijenhouden steeds populairder geworden. Wereldwijde aandacht voor de achteruitgang van honingbijen zorgde voor steeds meer bewustwording. Het gevolg was dat cursussen om het houden van honingbijen onder de knie te krijgen letterlijk volstroomden! Hierdoor zijn er anno 2022 ruim voldoende imkers in ons land om voor de bijen te zorgen.
Door de vele onderzoeken die er gedaan zijn is ook steeds duidelijker geworden waarom bijen het zo moeilijk hebben. Een parasiterende mijt in combinatie met het gebrek aan voldoende biodiversiteit zorgen voor een te lage weerstand en een te hoge ziektedruk. Er zijn allerlei manieren bedacht om deze mijten te bestrijden. Mondiaal worden er meer en meer bloemen gezaaid om de biodiversiteit te verbeteren.
Ook zijn er speciale programma’s opgezet om bijen te selecteren op hygiënisch gedrag. Hierdoor zijn er inmiddels bijenvolken gekweekt die zelf de mijten in de volken elimineren. Al deze menselijke aandacht heeft ertoe geleid dat bijenvolken tegenwoordig weer prima kunnen floreren. Daaruit vloeit dan weer voort dat we samen volop kunnen genieten van Nederlandse honing.
Donkere wolken aan de horizon
In 2019 worden de bevindingen van Spaanse onderzoekers gepubliceerd. Op Tenerife zijn door de onderzoekers ca. 2.700 (!) bijenvolken geplaatst om te kijken wat de invloed is op de daar solitair levende insecten, ook wel wilde bijen genoemd. De onderzoekers concluderen dat dit (enorme) overschot aan honingbijen een negatieve invloed kan hebben op de andere, solitair levende insectenpopulaties. De toon is gezet.
Nederlandse natuurorganisaties als Naturalis, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten nemen deze berichtgeving over en laten steeds minder honingbijen toe op hun terreinen. Momenteel volgen steeds meer gemeenten en landschapsbeheerorganisaties deze trend. De tendens is duidelijk: anno 2022 worden volken met honingbijen niet of nauwelijks meer getolereerd in natuurgebieden.
De toekomst van de honingbij in Nederland
Het nieuwe beleid van de natuurorganisaties is een zorgelijke ontwikkeling, die het voortbestaan van de imkerij in ons land bedreigt. Imkers zullen het aantal bijenvolken drastisch moeten reduceren – hierover lees je verderop meer – met alle gevolgen van dien. Daarbij rijst de vraag of de stellingname van natuurorganisaties wel terecht is. Want op de onderzoeken met bijbehorende conclusies is nog best het een en ander aan te merken.
Als beroepsimker bijenhouden zal in Nederland vrijwel onmogelijk worden. Alle plekken met veel voedselaanbod, zoals De Biesbosch en de heidevelden, worden grotendeels verboden terrein voor honingbijen. Maar juist daar komen honingbijen tot hun recht, omdat deze bijen een voorkeur hebben voor monogame massagewassen.
Door het weren van bijenkolonies in de natuurgebieden zal het aanbod van Nederlandse honing automatisch sterk afnemen. Als de tendens van het huidige beleid doorzet, zullen er over enkele jaren veel imkers stoppen en is het kopen van Nederlandse honing verleden tijd.
Korte uitleg waarom concurrentie tussen honingbijen en wilde bijen de oogst van Nederlandse honing bedreigt
Op basis van onderzoeken die gedaan zijn op Tenerife stellen wetenschappers dat honingbijen mogelijk een bedreiging vormen voor solitaire insecten doordat er een overlap is van voedselbronnen. Honingbijen, zo stellen de wetenschappers, zorgen er mogelijk voor dat er te weinig voedsel overblijft voor solitaire bijen.
EIS Kenniscentrum heeft op basis van een literatuurstudie een richtlijn voor het aantal bijenvolken per hectare opgesteld. Natuurorganisaties met hun leden bewegen steeds meer de politiek om het houden van bijenvolken vergunningsplichtig te maken en niet meer bijenvolken per vierkante kilometer toe te staan dan de door EIS Kenniscentrum opgestelde norm.
Op basis van cijfers is het maar de vraag of het aantal honingbijen werkelijk invloed heeft op de solitaire insecten. Tellingen tonen aan dat er in het begin van de 20e eeuw probleemloos 215.000 bijenvolken in ons land leefden. Op dat moment was er geen enkele sprake van achteruitgang van solitaire insecten. Momenteel zijn er slechts ca. 60.000 bijenkolonies in ons land. De achteruitgang van solitaire bijen moet dus wel een andere oorzaak hebben.
Als de doelen van natuurorganisaties werkelijkheid worden, zullen er in Nederland maximaal ca. 20.000 bijenvolken overblijven die vrijwel uitsluitend beheerd worden door hobbyisten. Daarnaast is het de vraag hoeveel imkers bijen willen blijven houden, gelet op de extra administratieve rompslomp die het met zich meebrengt.
Het kopen van Nederlandse honing zal in de toekomst erg lastig worden. De kans is groot dat het handjevol beroepsimkers moet stoppen met het houden van honingbijen, omdat er niet meer voldoende ruimte over blijft om de bijen goed te laten floreren.
Dat solitaire bijen het moeilijk hebben, heeft om verschillende redenen weinig te maken met het aantal bijenvolken in ons land. De onderzoeken die zijn gedaan zijn van slechte kwaliteit en weinigzeggend. De conclusies worden voornamelijk getrokken op basis van literatuurstudies die weinig relevant zijn in onze Nederlandse omstandigheden.
Wij vinden het zeker belangrijk dat er aandacht is voor de achteruitgang van de solitaire bijen, want parallel is ook het aantal volken met honingbijen afgenomen. Er moet echter wel een goed opgebouwd onderzoek komen naar de werkelijke redenen van deze terugloop van de populatie. Simpelweg wijzen naar honingbijen als concurrent is te goedkoop en dekt hoogstens een heel klein stukje van de lading. Er moet een diepere oorzaak zijn.
Helaas kan een verkeerd beleid het bijenhouden op grotere schaal bijna onmogelijk maken. Als beroepsimkers geen bijenvolken in natuurgebieden mee mogen plaatsen om ze daar te laten herstellen of op te kweken, is het een reëel scenario dat er in de toekomst onvoldoende bijenvolken beschikbaar zijn voor de bestuiving van fruit- en zaadteelt gewassen.
Kunnen we in Nederland zonder beroepsimkers?
Als het aantal bijenvolken in ons land minimaal gehalveerd moet worden, heeft dit veel invloed op het beroepsmatig houden van bijen. Ook zorgt dat beleid ervoor dat er onvoldoende habitats beschikbaar zijn om bijenvolken te laten ontwikkelen.
Hierdoor zal Nederlandse honing heel schaars gaan worden! Dat je in de toekomst mogelijk geen Nederlandse honing meer kunt kopen is natuurlijk verschrikkelijk, maar het verdwijnen van honingbijen heeft nog meer consequenties…
In Nederland zijn er naast 10.000 hobbyimkers ook 10 tot 20 beroepsimkers. Ook onze imkerij met 5 medewerkers is afhankelijk van de inkomsten die de bijen ons bieden. Een deel van onze verdiensten komt uit de verkoop van honing en bijenproducten. Maar er is nog iets wat erg belangrijk is: de bestuiving!
Bijen en bestuiving
Als beroepsimkers leveren we namelijk ook bestuivingsdiensten. Dit betekent dat we bijenvolken aan fruittelers verhuren als de gewassen in bloei staan. Onze bijen zorgen er dan voor dat de bloemen bestoven worden en uiteindelijk kunnen uitgroeien tot vruchten! Lees hier meer over hoe bestuiving in zijn werk gaat.
Als beroepsimkers verzorgen wij het overgrote deel van de bestuiving van fruit en een aantal groenten. De inzet van bijenkolonies voor bestuiving is vaak maar een korte periode van het jaar, maar o zo belangrijk. Het wel of niet slagen van de oogst is volledig afhankelijk van een geslaagde bestuiving.
Gedurende de rest van het jaar moeten de bijenvolken in een goed gebied staan met veel bloemen, om zodoende de volgende bestuivingsperiode weer beschikbaar te zijn voor de volgende klus. En juist die mogelijkheden verdwijnen als we met honingbijen uit natuurgebieden geweerd worden!
Belang van bijen voor productie van fruit en groente
Zonder onze bijen dus geen appels, peren, bessen, kersen, aardbeien, bramen, courgettes enz. Het verdwijnen van honingbijen heeft dus grote gevolgen. Omdat het goed inzetten van kwalitatief goede bijenvolken voor de bestuiving veel vakkennis vereist, is het niet te verwachten dat relatief kleine imkers deze taak op zich kunnen nemen.
Het verdwijnen van de Nederlandse beroepsimkerij zal dus niet alleen gevolgen hebben voor het aanbod van Nederlandse honing, maar ook voor de productie van fruit en groente.
5 redenen waarom honingbijen en wilde bijen geen concurrenten zijn
Wij zijn ervan overtuigd dat de concurrentie van honingbijen versus wilde bijen maar zeer gering is. Samengevat in 5 hoofdpunten:
- Honingbijen zijn inheemse insecten
Hoewel imkers tegenwoordig voor de honingbijen zorgen, zijn deze insecten van nature aanwezig op ons Westers halfrond. Honingbijen maken deel uit van een geavanceerd ecosysteem waarbinnen zij de bestuiving van verschillende bomen en planten voor hun rekening nemen. Al sinds de oudheid leven honingbijen en solitaire insecten probleemloos samen in hetzelfde biotoop. De afname van solitaire bijensoorten is pas aan het einde van de 20e eeuw begonnen.
- Iedere bloem heeft zijn eigen specifieke bestuivende insect
Solitaire bijen hebben vrijwel altijd een specifieke vegetatie of bloemensoort waar zij op foerageren. Zo wordt bijvoorbeeld de knautiabij vrijwel uitsluitend op de knautiabloem gezien. Honingbijen bevliegen vooral massadrachten. Dat betekent dat ze vrijwel alleen maar bloemen bezoeken waarvan er heel veel tegelijk bloeien, bijvoorbeeld de lindebloesem. Zodoende is er niet of nauwelijks overlap met de voedselbronnen van solitaire bijen.
- Onderzoeken zijn onzorgvuldig gedaan en weinig eenduidend
Er zijn maar heel weinig wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de verhoudingen tussen solitaire en honingbijen. Het handjevol onderzoeken dat gedaan is, is zeer prematuur en weinig complex opgezet. Ook is er weinig rekening gehouden met externe factoren en realistische verhoudingen. Vergelijk het met ineens 10 miljoen extra mensen in Nederland droppen om te monitoren of er geen onderlinge wrijving ontstaat.
De veldonderzoeken die gedaan zijn, zijn ook nog eens behoorlijk afwijkend in de conclusies. Neem bijvoorbeeld de studie op Tenerife, waar steeds naar verwezen wordt. Die is tien jaar geleden uitgevoerd. Daar zijn – op een eiland – 2.700 bijenvolken in een bos geïntroduceerd. De conclusies waren zelfs onder die extreme omstandigheden niet overtuigend. Tien jaar later is er alsnog een publicatie van gemaakt. - Honingbijen zorgen voor extra veel bloemen
Honingbijen zijn bloemvaste insecten. Dit houdt in dat foeragerende honingbijen iedere vlucht uitsluitend bloemen van dezelfde soort bezoekt. Doordat honingbijen hiermee een van de beste bestuivende insecten zijn die we kennen, zorgen zij voor zeer goede zaadproductie bij bloemen en kruiden. Hierdoor kunnen bloemen beter voortplanten, waardoor er uiteindelijk meer bloemen zullen komen.
- De cijfers over bijenpopulaties liegen niet
Als het aantal bijenvolken werkelijk bepalend zou zijn voor het aantal soorten solitaire bijen, zouden de solitaire bijen allang uitgestorven moeten zijn. Want ruim 100 jaar geleden telde ons land nog ruim 200.000 bijenvolken. Uit cijfers blijkt dat er in die periode geen enkele sprake was van achteruitgang van solitaire insecten. Pas in de periode na de Tweede Wereldoorlog is er een afname van solitaire bijen. Maar vrijwel parallel met de afname van de solitaire bijen is het aantal bijenvolken achteruitgelopen. Anno 2022 zijn er nog ‘slechts’ ca. 60.000 bijenkolonies overgebleven tegenover 200.000 een eeuw geleden. Dat is toch maar een kwart van wat het geweest is…
![Op deze afbeelding zie je hoe bijen echte imkerhoning maken. Deze honing kan je hier online bestellen.](https://www.honingonline.nl/wp-content/uploads/2021/10/Rauwe-honing-van-de-imker-online-kopen-1.jpg)
“Als de honingbijen verdwijnen, verdwijnt de mensheid binnen enkele jaren hierna ook.” Iets dergelijks zou de wetenschapper Albert Einstein ooit gezegd hebben.
Of hij dit werkelijk gezegd heeft, is echter twijfelachtig. Hoewel een dergelijke stelling niet uit de lucht gegrepen zou zijn! Want onze honingbijen zijn veruit de belangrijkste bestuivers van ons voedsel.
Geschat wordt dat zonder bestuiving door honingbijen er wereldwijd ongeveer 23% minder voedsel geproduceerd kan worden. Toegespitst op fruit betekent dit dat een afname van 60% een zeer reëel getal is. Zonder bijenbestuiving ontstaat er dus een humanitaire ramp!
Vormen honingbijen in en rond de Biesbosch een bedreiging voor andere insecten?
De laatste tijd is er bijna ieder jaar weer commotie over de bijenkasten rond de Biesbosch. Met name de natuurorganisatie Staatsbosbeheer trekt fel van leer tegen het plaatsen van bijenvolken rond dit waterrijke natuurgebied omdat deze vele bijenkolonies schaden de populatie van solitaire insecten, zo stellen zij. Richting de pers worden wij als imkers weggezet als ‘honingcowboys’ en ‘intensieve veehouders’. Maar zijn deze aantijgingen wel terecht?
Om maar met de term ‘honingcowboys te beginnen: als imker herken ik me daar in geen enkel opzicht in en neem daar nadrukkelijk afstand van! We proberen altijd met respect voor de bijen en de natuur te werken. Dat er sprake is van een afname van solitaire bijen gaat mij als natuurliefhebber evenveel aan het hart als wie dan ook.
Waarom wij dan wel onze bijenvolken rond de Biesbosch plaatsen? Omdat wij van mening zijn dat dit voor de solitaire insecten geen enkele bedreiging vormt! En dat kunnen we onderbouwen ook.
De honing van de Reuzespringbalsemien
Onze bijenkasten staan maar een korte periode rond de Biesbosch: van eind juli tot begin oktober. In die tijd bloeit namelijk de Reuzespringbalsemien, een plant die bekent staat om het aanmaken van extreem veel stuifmeel en nectar! Hiervan verzamelen de bijen stuifmeel, maar ook de heerlijke balsemienhoning.
Omdat de balsemien zo’n aantrekkelijke plant is voor bijen, en de bijenvolken ruimschoots kan voorzien van nectar en stuifmeel, foerageren de bijen dan ook vrijwel uitsluitend op de bloemen van de balsemien en niet op andere bloemen. En dat is dan ook meteen de belangrijkste reden waarom onze honingbijen onmogelijk als concurrenten van solitaire insecten gezien kunnen worden!
Solitaire bijen hebben specifieke waardplanten
Inheemse solitaire insecten hebben vrijwel altijd een of enkele specifieke bloemen waar ze hun voeding van ontvangen, denk maar aan de knautiabij die alleen maar leeft van knautiabloemen. Deze aan insecten gekoppelde plantensoorten noemen we ‘waardplanten’. In de meeste gevallen heeft de natuur het zo geregeld dat de waardplanten van solitaire insecten geen of weinig overlap hebben met de behoefte van andere insecten zoals honingbijen.
Nu is het zo dat de reuzespringbalsemien van origine ook geen inheemse bloemensoort is, waaruit voortvloeit dat er ook geen enkel solitair insect is dat de balsemien als waardplant heeft en als voedingsbron gebruikt! Op de bloemen van de balsemien zie je uitsluitend honingbijen, hommels en wespen.
Omdat onze bijenvolken dus vrijwel uitsluitend de balsemien bevliegen is het onmogelijk dat deze een concurrentie aangaan met solitaire insecten, eenvoudige weg omdat de waardplanten van deze bijen geen efficiënte voedselbron zijn.
Bovendien staan onze bijen uitsluitend in het najaar rond de Biesbosch. In die periode zijn er nog nauwelijks solitaire bijen actief: die leven meestal in het voorjaar en vroeg in de zomer.
Zijn de onderzoeksresultaten over concurrentie tussen honingbijen en wilde bijen EIS kenniscentrum gegrond?
EIS Kenniscentrum heeft destijds op defensieterreinen onderzoeken gedaan naar de relatie tussen honingbijen en andere insecten. Op basis van dat onderzoek concluderen de onderzoekers dat de honingbijen andere insecten beconcurreren, wat afname van solitaire insecten tot gevolg zou hebben. Dit onderzoek is echter zeer gebrekkig opgezet en uitgevoerd. Je kunt je dan ook afvragen of de conclusies die getrokken worden wel enige waarde hebben.
Een goed onderzoek naar de verhouding tussen honingbijen en andere insecten is enorm gecompliceerd. Als je dit goed wilt onderzoeken zijn er heel veel externe omstandigheden die invloed kunnen hebben op de resultaten.
Hierbij kun je denken aan de volgende zaken:
- Populaties van solitaire bijen verschillen sterk per jaar en per gebied. Bij een vroeg en mooi voorjaar waarop toch nog een nachtvorstperiode volgt, kunnen bijvoorbeeld hommels en wespen erg in de problemen komen doordat door de koningin opgestarte nestjes dan verhongeren.
- Welke periode zijn de bijenkasten geplaatst? Het moment van plaatsen is enorm belangrijk. Van belang is dat de bijenkasten uitsluitend op de heidevelden geplaatst zijn in de periode dat de heide nectar geeft.
- Wanneer zijn de tellingen gedaan? Het moment van telling kan de uitslagen enorm beïnvloeden. Ieder insect heeft zijn eigen voorkeuren wat betreft het foerageren. De ene soort zie je vooral in de ochtend, de andere in de middag enz. Honingbijen vliegen bijvoorbeeld bij lichte regen gewoon door, terwijl de meeste solitaire insecten dan schuilen.
- Hoe was de nectargift gedurende de periode van plaatsing? Tijdens het onderzoek is hier niets over bijgehouden. De heidevelden geven sommige jaren geen tot nauwelijks nectar. Als dit het geval was in de periode van het onderzoek, is het aannemelijk dat ieder bijenvolk er al een te veel was.
- Veel aannames over de concurrentie tussen honingbijen en wilde bijen worden gedaan op grond van literatuurstudies. Omdat de eerder gedane onderzoeken vaak gedaan zijn in het buitenland onder heel andere omstandigheden zijn deze echter weinig of niet relevant voor onze Nederlandse omstandigheden.
![Imker Gerard verteld in deze blog van de imker over honing en bijen](https://www.honingonline.nl/wp-content/uploads/2022/07/Imker-gerard-blog-over-bijen-en-honing.jpg)
“Als je bedenkt dat dit gebrekkig opgezette onderzoek de basis vormt voor stevige stellingnames over de concurrentie tussen verschillende bijensoorten, moet je je wenkbrauwen toch wel fronsen.”
— Gerard, bijenspecialist
Bovenstaande punten zijn de belangrijkste waarmee Stichting EIS kenniscentrum nauwelijks of geen rekening heeft gehouden. Er zijn er nog veel meer te noemen zijn. Het is een feit dat de resultaten veel te mager zijn om als uitgangspunt te dienen voor het uitstippelen van een goed bijenbeleid.
Wat we met zekerheid kunnen zeggen, is dat een vaste norm voor het aantal bijenvolken per ha in geen geval een realistisch plan is, omdat de omgevingsfactoren altijd meespelen in het bepalen van de maximaal toelaatbare bijendruk. Het bepalen van een juiste bijendruk is echt maatwerk.
Zo maak je een goed bijenbeleid dat mogelijke concurrentie tussen honingbijen en wilde bijen voorkomt
Is dan de hele discussie over de verhouding van honingbijen en solitaire bijen onzin? Wij denken van niet. Het is zinvol om niet meer insecten in een gebied te hebben dan de omgeving toelaat. Wij, als beroepsimkers, monitoren onze bijenstanden voortdurend en zorgen ervoor dat we weten wanneer het verstandig is om het aantal bijenvolken aan te passen aan de omgeving. Helaas gaat dit vaak bij hobbyimkers iets minder goed, omdat ze onvoldoende kennis hebben van de omgeving.
Hoe moeten gemeenten en natuurorganisaties dan omgaan met het bijenbeleid? Daar hebben we een goed antwoord op. Als voorbeeld nemen we de Veluwse heide. Dit gebied kan gedurende het jaar maar een gering aantal bijenvolken handlen. Maar als de heide goed bloeit, kan de draagkracht voor honingbijen exponentieel toenemen. Hetzelfde geldt trouwens ook voor natuurgebieden zoals de Biesbosch.
Waar kan het fout gaan op de heide?
Als de najaarsdracht begint, verandert er wat in ons land. Omdat er maar heel weinig najaarsdracht is in Nederland, komen imkers van heinde en ver naar de heidegebieden. De bijendruk neemt hierdoor flink toe. Is dit erg? Nou, niet persé. Als er maar met goed beleid mee wordt omgegaan.
Want als de heide nectar geeft, heb je het over miljarden en miljarden bloemetjes. Daar kunnen ook miljarden insecten zich mee voeden, en dan nog blijft er heel veel over. Maar let wel: ik schrijf bewust ‘als de heide nectar geeft’. Want dat is een variabele, die per jaar, per gebied en per week anders kan zijn!
En daar gaat het helaas geregeld mis. Want wij zien vaak dat imkers al veel te vroeg bijenvolken op de heide plaatsen en die daar zomaar een maand of langer laten staan, ongeacht of de heide nectar geeft. In tegenstelling tot imkers van vroeger hebben hobbyimkers vaak veel minder kennis van bijen en het drachtgebied. Ze brengen de volken op goed geluk naar een heideveld.
Imkers uit vroeger dagen hadden gemiddeld veel meer kennis van wat de omgeving te bieden heeft dan de hedendaagse hobbyimkers hebben. Deze imkers wisten precies op welke heide je wel moest zijn met de bijen en welke niet. Want daar zit enorm veel verschil in. Van sommige heidegebieden is bekend dat de heide er maar eens in de 6 jaar echt honing geeft. Dat betekent dat je er de andere 5 jaar beter niet kunt komen.
Hoeveel bijenvolken per vierkante kilometer is de juiste norm?
Om het juiste aantal bijen op een heideterrein te bepalen, kun je dus niet zomaar een vaste waarde hanteren. Vaak is het aftasten of de heide voldoende bloeit. Wij hebben er wel een idee over om een bepaald soort norm vast te stellen.
Neem het gemiddeld aantal bijenkasten dat deze eeuw op de heide heeft gestaan per heide en deel dit door 22. Dit gemiddelde geldt als een prima richtlijn voor het maximaal aantal bijenkasten per gebied, mits alle omstandigheden optimaal zijn. Dit betekent dat in een jaar dat de heide er goed bij staat, rijk bloeit en veel nectar geeft, er het maximaal aantal volken mag staan.
Maar hoe weet je of het een goed heidejaar is? Om dat te kunnen bepalen adviseren we gemeenten en natuurorganisaties om met een bijenspecialist samen te werken, die op ieder heideterrein enkele volken plaatst om te monitoren of de volken floreren. Op basis van die bevindingen kun je per jaar een norm bepalen voor het aantal volken dat ieder jaar specifiek op het terrein wordt toegelaten. Bijvoorbeeld bij extreem goede omstandigheden het gemiddelde van de afgelopen 2 decennia, bij matig floreren de helft, bij geen dracht helemaal geen bijen toelaten.
Daarnaast adviseren we om als gemeente en/of natuurorganisatie in overleg met deze specialist een startdatum en vertrekdatum af te geven voor het plaatsen en verwijderen van de bijenvolken. Zo’n specialist kan de beheerdersorganisatie zelf aantrekken, maar ook inhuren door bijvoorbeeld samen te werken met de bijen@wur van universiteit Wageningen.
Toegegeven, deze methode om een maximale bijendruk te bepalen is kostbaarder en intensiever dan de werkwijze uit het verleden, maar het benadert wel het beste de manier waarop imkers sinds eeuwen samenwerken met de natuur.
Alles en iedereen gebaat bij een goed beheersplan
Natuur is altijd in beweging en laat zich niet altijd vangen in tabellen en grafieken. Maar als een paal boven water staat dat uiteindelijk iedereen baat heeft bij een goede werkwijze om natuur en cultuurlandschappen te behouden!
De overheid: een goed plan zorgt voor de juiste behandeling van kwetsbare natuur en cultuurterreinen met bijbehorende flora en fauna.
De insecten: door het uitsluiten van concurrentie binnen een gebied is overleving in zekere mate gewaarborgd.
De imker: doordat honingbijen uitsluitend geplaatst worden in een gebied dat in die specifieke periode ook overvloedig nectar geeft, zal er honing geoogst worden en wordt voorkomen dat bijenvolken door voedselgebrek minder vitaal worden en daardoor instorten met vroegtijdige dood tot gevolg (wintersterfte).
Conclusie en opinie
Concluderend kunnen we gerust stellen dat het vijf voor twaalf is wat betreft onze honingbijen. Natuurorganisaties trekken conclusies uit zeer kleine onderzoeken die ver van de werkelijkheid afstaan. Deze onderzoeken tonen hoogstens een correlatie aan, en zeker geen causaal verband. Toch wordt op basis van aannames een beleid gemaakt dat voor de toekomst van de honingbijen en de mensheid grote gevolgen heeft.
Op basis van deze enkele onderzoeken van zeer geringe kwaliteit wordt nu beleid gemaakt. Hierbij worden honingbijen meer en meer verdrongen uit natuurgebieden. Maar het gaat steeds verder: ook in andere biotopen, zoals het stadslandschap, worden honingbijen al steeds meer als ongewenst gezien, zo lezen we in een recent gepubliceerd artikel op de NOS. Het gaat zelfs zo ver, dat de honingbijen als een soort van invasieve exoten worden gezien…
Wij pleiten ervoor dat er een goed opgebouwd veldonderzoek in diverse natuurgebieden uitgevoerd gaat worden, waarbij realistische situaties worden nagebootst over een periode van meerdere jaren met verschillende variabelen. Daarnaast zou een gedegen onderzoek naar de werkelijke oorzaak van de afname van solitaire bijen zeer terecht zijn.
Denk hierbij aan het verdwijnen van specifieke plantensoorten – zogenoemde waardplanten – door klimaatsverandering en stikstofoverschotten in de natuur, aan de toename van invasieve exoten die deze insecten eten, het gebruik van diverse insecticiden, verandering van klimatologische omstandigheden en afname van geschikte nestgelegenheid.
Dit onderzoek dient wetenschappelijk te zijn en uitgevoerd te worden door een onafhankelijke partij. EIS Kenniscentrum kunnen wij helaas niet zien als onafhankelijk instituut, omdat hier in feite al een standpunt gekozen is. Daarbij twijfelen wij ten zeerste aan de kundigheid van Stichting EIS gelet op de huidige publicaties en media uitingen.
Onlangs verscheen een bericht op de NOS. Diverse uitspraken van hoogleraar Koos Biesmeijer dienen echter in twijfel getrokken te worden. Zoals deze:
“De wilde bij heeft het in Nederland zwaar te verduren. Meer dan de helft van de Nederlandse bijensoorten staat op de Rode Lijst. De beestjes, die solitair leven, hebben vooral te lijden onder stikstofuitstoot en het gebruik van landbouwgif.”
Als je zelf al stelt dat de achteruitgang te wijten is aan de combinatie van een te hoge stikstofuitstoot – die sommige soorten bloemen die onmisbaar zijn voor solitaire bijen laat verdwijnen – in combinatie met het gebruik van landbouwgif, waarom dan honingbijen aanwijzen als oorzaak van achteruitgang van solitaire bijen?
“Landbouwgif is met name een probleem voor wilde bijen, legt ecoloog en hoogleraar Koos Biesmeijer uit. “Dat komt doordat honingbijen – in tegenstelling tot wilde bijen – hun voedsel niet direct opeten, maar eerst meenemen naar de kast. Daar verdelen ze het voedsel onder elkaar, waardoor eventueel gif ook wordt ‘verdund’. Dan gaan ze dus minder snel dood.”
Denkt Biesmeijer dat honingbijen zelf geen voedsel gebruiken tijdens het foerageren? Honingbijen eten net zo veel per dag, waarschijnlijk zelfs meer, dan hun solitaire zusjes!
“Met veel volken dicht op elkaar, hebben wilde bijen het nakijken. De soorten delen namelijk gemeenschappelijke voedselbronnen: nectar en stuifmeel. Als het op voedsel aankomt, zijn de soorten dus concurrent.
“Honingbijen kunnen bovendien met elkaar communiceren, dus als de lindes in bloei staan, laten ze dat aan elkaar weten en gaan ze er met z’n allen op af”, zegt Biesmeijer. “Ze zijn ook met veel: in een kast zitten er zo’n 10.000, terwijl andere bijen wat solitairder leven.”
Precies, hiermee ondergraaft Biesmeijer zijn eigen stelling. Want honingbijen leven van massabloei zoals bij de lindes. De overige bloemen laten zij overwegend met rust. En op massabloei zoals bij de lindes foerageren weer geen solitaire bijen. Zo vullen alle bijensoorten elkaar mooi aan!
Ten slotte. Er wordt aangestuurd op een registratie en een vergunningsplicht voor het houden van bijenvolken. Vervolgens wordt dan op basis van slecht gefundeerde aannames een theoretisch maximaal aantal volken per vierkante kilometer als norm gesteld. Uiteindelijk zal hierdoor nationaal gezien minimaal de helft van het huidige aantal bijenvolken moeten verdwijnen.
Het is zeer waarschijnlijk dat er – als er niet snel iets verandert – uiteindelijk slechts zo’n 20.000 bijenvolken overblijven in ons Nederland. Toch wel een heel erg schrijnend getal als je bedenkt dat dit er een eeuw geleden nog zonder problemen meer dan 10x zo veel waren…
Onze oproep aan iedereen: stop met verdenken van honingbijen als concurrent van wilde bijen en laten we samen nadenken over een goede leefomgeving waarin volop ruimte is voor solitaire wilde bijen en honingbijen!
Volledige artikel overgenomen van de NOS:
NOS Nieuws•Woensdag 18 mei, 12:49
‘McDonalds-bijen’ in opmars in steden, aantal kasten in Amsterdam moet omlaag
Het aantal bijenkasten in Amsterdam moet worden teruggedrongen. De gemeente Amsterdam is dat voornemens, omdat de wilde bijen worden verdrongen door de variant die wordt gehouden door imkers. Een woordvoerder bevestigt dat na berichtgeving van Het Parool. De gemeente komt later dit jaar met maatregelen om het aantal bijenkasten terug te dringen. Een vergunningplicht voor imkers behoort tot de mogelijkheden.
De wilde bij heeft het in Nederland zwaar te verduren. Meer dan de helft van de Nederlandse bijensoorten staat op de Rode Lijst. De beestjes, die solitair leven, hebben vooral te lijden onder stikstofuitstoot en het gebruik van landbouwgif.
Landbouwgif is met name een probleem voor wilde bijen, legt ecoloog en hoogleraar Koos Biesmeijer uit. “Dat komt doordat honingbijen – in tegenstelling tot wilde bijen – hun voedsel niet direct opeten, maar eerst meenemen naar de kast. Daar verdelen ze het voedsel onder elkaar, waardoor eventueel gif ook wordt ‘verdund’. Dan gaan ze dus minder snel dood.”
Waar de wilde bijen het moeilijk hebben, zijn de honingbijen in opmars. De dieren zijn in trek bij zowel commerciële partijen als hobbyimkers.
Zo’n 37 procent van de bijen die in de hoofdstad rondvliegen zijn naar schatting honingbijen, die zijn verspreid over honderden kasten van imkers. Maar er leven in Amsterdam juist ook veel populaties wilde soorten, meldt het EIS Kenniscentrum Insecten, dat op verzoek van de gemeente onderzoek deed.
Met veel volken dicht op elkaar, hebben wilde bijen het nakijken. De soorten delen namelijk gemeenschappelijke voedselbronnen: nectar en stuifmeel. Als het op voedsel aankomt, zijn de soorten dus concurrent.
“Honingbijen kunnen bovendien met elkaar communiceren, dus als de lindes in bloei staan, laten ze dat aan elkaar weten en gaan ze er met z’n allen op af”, zegt Biesmeijer. “Ze zijn ook met veel: in een kast zitten er zo’n 10.000, terwijl andere bijen wat solitairder leven.”
Volgens Biesmeijer is er simpelweg te weinig voedsel voor alle bijen in de steden. “Honingbijen zijn daarnaast ‘McDonalds-bijen’, die alles kunnen eten, terwijl andere bijen soms meer moeite hebben met bepaald voedsel.”
Te veel honingbijen in de stad heeft volgens de ecoloog niet veel met biodiversiteit te maken. “Het zijn gewoon landbouwdieren”.
Te veel volken
Onderzoekers van Stichting EIS concluderen dat de wilde bij momenteel “sterk nadeel ondervindt” van de dichtheid van de honingbijen Amsterdam. De stad telt vermoedelijk zo’n 6 tot 7 volken per vierkante kilometer, terwijl de wilde bij bij meer dan 4 aanwezige volken al te lijden heeft. Maar ook imkers hebben last van te veel honingbijen bij elkaar. Bij meer dan 4 volken komt hun honingopbrengst in gevaar.
Op basis van het onderzoek concludeert het stadsbestuur dat het “noodzaak” is het aantal kasten terug te dringen. Wilde bijen zijn namelijk belangrijk voor de voedselvoorziening. Zijn er minder bijen om planten en bloemen te bestuiven, dan kan dat de productie van gewassen in gevaar brengen.
Volgens Stichting EIS kan de gemeente een aantal dingen doen om het aantal kasten terug te dringen. Zij stellen een registratiesysteem voor kasten voor en een vergunningsplicht voor imkers. Ook moet het aantal volken per vierkante kilometer worden teruggeschroefd naar maximaal 3. Eind dit jaar komt het college van Amsterdam met een voorstel.
Bronnen:
Onderzoeksresultaten Tenerife
Rapport bijenadvies AmsterdaEIS
Rapport bijenadvies Biesbosch EIS
Rapport bijenadvies heideterreinen EIS
Publicatie NOS
Visie politiek op concurrentie wilde bijen en honingbijen
Website Stichting EiS kenniscentrum
Bijen@WUR Universiteit Wageningen
Opstart onderzoek correlatie vermeende concurrentie
Een overzicht van de nieuwste producten in onze honingwinkel
-
Propolis wateroplossing 10% – Zonder alcohol!Waterextract propolis: bevordert het jouw dagelijks welzijn? Deze wateroplossing met propolis helpt…€35,00
-
Premium Nederlandse bijenwas – Was blok 1 kiloZuivere Nederlandse bijenwas kopen? Bestel hier echte bijenwas uit onze eigen imkerij….€32,95
-
Product in de uitverkoopXL Honing voordeelpakket – 3x Polderhoning FlevolandPolderhoning in een voordeelpakket kopen? Deze aanbieding bevat 3 XL potten met…Oorspronkelijke prijs was: €46,40.€43,95Huidige prijs is: €43,95.
-
Product in de uitverkoopXL Honing voordeelpakket – 3x Bloemenhoning NLVoordeelpakket met Bloemenhoning bestellen? Deze aanbieding bevat 3 XL potten met 700…Oorspronkelijke prijs was: €46,40.€43,95Huidige prijs is: €43,95.
-
Product in de uitverkoopXL Honing voordeelpakket – 3x BiesboschoningBestel een voordeelpakket met echte honing! Bevat 3 XL potten met 700…Oorspronkelijke prijs was: €41,25.€39,95Huidige prijs is: €39,95.
-
Product in de uitverkoopMede pakket – 3 flessen honingdrankMede is een honingdrank. Mede wordt ook wel godendrank genoemd en is…
Vanaf: €26,85Vanaf: €25,95 -
Hongaarse PhaceliahoningKoop hier echte Phaceliahoning. Hongaarse Phaceliahoning heeft een milde, zoete smaak met…Vanaf: €3,75
-
Propoliszalf Strong | Zalf met extra propolisPropoliszalf Strong is een fijne zalf met een extra hoog percentage propolis….€13,95
-
Product in de uitverkoopPropolistinctuur 30% – Grootverpakking 300 mlPropolistinctuur van de beste kwaliteit bestel je hier in een grootverpakking! Let…Oorspronkelijke prijs was: €118,50.€109,95Huidige prijs is: €109,95.
-
Product in de uitverkoopPropolistablettenDeze natuurlijke propoliscapsules bevatten ingedroogde zuivere propolis. Propolis blijkt zeer selectief schimmels…Vanaf: €12,95
-
Product in de uitverkoopCanadese Klaverhoning emmer 5 kilo – CrèmehoningDeze emmer Klaverhoning bevat 5 kilo heerlijke dikke crèmehoning. Dankzij de dikke…Oorspronkelijke prijs was: €96,50.€89,95Huidige prijs is: €89,95.
-
Product in de uitverkoopKoolzaadhoning emmer 5 kilo – CrèmehoningDeze emmer Koolzaadhoning bevat 5 kilo heerlijke dikke crèmehoning. Dankzij de dikke…Oorspronkelijke prijs was: €72,50.€59,95Huidige prijs is: €59,95.
-
Product in de uitverkoopZonnebloemhoning emmer 5 kilo – CrèmehoningDeze emmer zonnebloemhoning bevat 5 kilo heerlijke dikke crèmehoning. Dankzij de dikke…Oorspronkelijke prijs was: €68,50.€56,50Huidige prijs is: €56,50.
-
Wenskaart ‘BIJpraten’ – KraftpapierDeze wenskaart met de tekst ‘Zullen we snel weer eens BIJpraten’ is…€1,25
-
Bijenlegpuzzel ‘Brilliant Bees’ – 1000 stukjesEen prachtige leerzame puzzel met 24 geïllustreerde bijensoorten, omringt door kleurrijke bloemen….€21,50
-
Bijenlegpuzzel ‘Bee Hall’ – 1000 stukjesEen leuke puzzel die je verbeelding laat spreken en waar je bij…€21,50
-
Vrolijke ‘Blije Bij Benja’-rammelaarDeze rammelaar van Blije Bij Benja zoemt niet, maar geeft een zacht…€12,50
-
Zacht knuffeldoekje ‘Blije Bij Benja’Dit Knuffeldoekje van ‘Blije Bij Benja’ is een heerlijk zacht knuffeldoekje waar…€13,50
-
Zachte babyknuffel ‘Blije Bij Benja’Deze bijenknuffel ‘Blije Bij Benja’ is een superzachte (baby)knuffel waar iedereen vrolijk…Vanaf: €14,95
-
Stompkaars bijenwas XLPrachtige unieke bijenwaskaars. Deze handgemaakte stompkaars van bijenwas heeft extra veel branduren….€14,95
-
Honingpot van glasDeze glazen honingpot in de vorm van een bijenkorf met een leuk…€19,95
-
Honingpot bruin XLDeze bruine keramische honingpot met een handige honinglepel brengt een warme, gezellige…€12,25
-
Honingpotje bruin – smallKlein keramisch honingpotje in de vorm van een bijenkorf. De schattige bijtjes…€8,15
-
Honingpotje geelVind u de standaard honingpotten saai? Koop hier een prachtige gele honingpotje!€13,95
-
Brokhoning (in pot)Brokhoning is een pot vloeibare bijenhoning met daarin een stuk zuivere honingraat.Vanaf: €10,25
-
Handboek voor vlinderfansDit vlinderboek biedt een compleet overzicht van verschillende vlindersoorten, met prachtige foto’s…€27,95
-
Honing met Cashew- & PistachenootDeze Honing met Cashew- & Pistachenoot is een samenstelling van onze imkerij…€11,75
-
Wenskaart ‘Jij bent BIJzonder’ – KraftpapierDeze wenskaart met de tekst ‘Jij bent BIJzonder’ is een unieke kaart…€1,25
-
BS Toys Puzzel spel – Premium Bijtjezzz PuzzzleDe Bijtjezzzz Puzzzel of Puzzzle Beezzz is een prachtig houten bordspel van…€21,50
-
Ansichtkaart ‘Honingsnoepjesfeest’Op deze ansichtkaart een tafereel dat iedereen die van zoetigheid doen watertanden!…Vanaf: €0,99
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.