![Melomakarona Griekse Honingkoekjes maken doe je met dit recept. Kerstkoekjes uit Griekenland met honing en kaneel kopen bij de imker.](https://www.honingonline.nl/wp-content/uploads/2022/12/Melomakarona-Griekse-honingkoekjes-Kerstkoekjes-uit-Griekenland.jpg)
Houd jij van koken en bakken met honing?
Deel dan eens jouw favoriete recept met honing en maak kans op gratis honing! En, wie weet plaatsen we jouw creatie op onze website!
Eetperikelen rond de feestdagen in Griekse stijl
In de periode rond de Kerstdagen en de jaarwisseling wordt er wat afgegeten ons landje. Typische gerechten als kalkoen, beenham met honing-mostert en oliebollen: ze zijn niet weg te denken in deze tijd.
In andere landen zijn er vaak ook speciale gewoontes ronde de feestdagen. Neem Griekenland: hier zijn kourabiedes en melomakarona dé typische lekkernijen die rond de Kerstdagen gebakken worden.
Melomakarona zijn echte kerstkoekjes waar veel honing in verwerkt wordt, daarom noemen we ze ook wel Griekse honingkoekjes. Ben je benieuwd hoe deze honingkoekjes proeven? Maak ze dan zelf met behulp van dit recept.
Succes!
Gerard.
![Melomakarona Griekse Honingkoekjes maken doe je met dit recept. Kerstkoekjes uit Griekenland met honing en kaneel kopen bij de imker.](https://www.honingonline.nl/wp-content/uploads/2022/12/Melomakarona-Griekse-honingkoekjes-Kerstkoekjes-uit-Griekenland-300x300.jpg)
Melomakarona – Griekse honingkoekjes
Ingrediënten
Ingrediënten deeg
- 1300 gram meel
- 100 gram bruine rietsuiker
- 1 glas verse sinaasappelsap 200 ml
- 3 glazen extra vergine olijfolie 600 ml
- 75 ml ouzo
- 2 zakjes vanille
- 1 zakje bakpoeder
- 1 eetlepel honing met kaneel
- 1 theelepel kruidnagelpoeder
Ingrediënten siroop
- 700 gram tijmhoning
- 150 gram bruine rietsuiker
- 10 stuks kruidnagels
- 1 stokje kaneel
- 4 glazen water 750 ml
Ingrediënten garnering
- 200 gram fijngehakte walnoten (blender)
- 100 gram fijngehakte amandelen (blender)
Instructies
Het bakken van de koekjes
- Meng de bakpoeder door het meel en zet dit even weg
- Doe de olie, suiker en de honing met kaneel in een grote mengkom en roer dit tot het een mooie homogene substantie is met een lichte kleur.
- Voeg al roerende de sinaasappelsap en de ouzo toe
- Meng daarna ook de vanille en de kruidnagelpoeder hier doorheen
- Daarna al roerend het meel met de bakpoeder toevoegen aan dit mengsel. Roer net zo lang tot een mooi zacht deeg ontstaat.
- Vorm hiervan de de koekjes. doe dit door rupsjes deeg te maken van ca. 8 tot 10 cm lang en 3 cm rond
- Leg deze rupsjes op een bakplaat met ingevet bakpapier en druk deze met bijvoorbeeld een vork wat plat zodat ze iets lager en breder worden
- Bak de koekjes 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C
Siroop maken
- Terwijl de koekjes bakken maak je de siroop. Giet hiervoor eerst het water in een klein pannetje
- Verwarm dit water tot ongeveer 60 graden en voeg dan de suiker, kruidnagels en het kaneelstokje toe.
- Breng dit mengsel aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten lichtjes koken
- Laat de siroop afkoelen. Als de temperatuur ongeveer 60 graden is voeg je al roerend de tijmhoning toe. Houd dit mengsel ongeveer op deze temperatuur
Melomakarona – Griekse honingkoekjes afwerken
- Haal de afgebakken koekjes uit de oven en dompel deze met bijvoorbeeld een schuimspaan in de warme siroop
- Als de melomakarona doordrenkt is met siroop uit het bad nemen en bestrooien met de fijngemalen noten
Video
Notities
Melomakarona Kerstkoekjes worden vooral als nagerecht geserveerd bij het kerstdiner, maar je kunt ze ook prima als koffie- of theebroodje gebruiken Variatietips:
- Als je geen alcohol wilt gebruiken kan je de ouzo weglaten
- Je kan ze ook maken met een chocolade topping. Maak hiervoor cacao warm door het au-bain-marie te verwarmen. Haal de kerstkoekjes met een knijpvork uit de siroop en dip deze in de cacao. Strooi de notenmix daarna snel in de vloeibare cacao.
- Kies in plaats van Tijmhoning ook eens voor andere honingsoorten zoals bijvoorbeeld Yucatanhoning of Dennenhoning.
Bijpassende honing bestellen
Bekijk ook andere recepten
Koken en bakken met honing als suikervervanger is steeds populairder aan het worden. Wij hebben een heel aantal unieke recepten op onze website gepubliceerd. Wil je deze unieke recepten met honing bekijken? Neem dan een kijkje op de receptenpagina!