“Keuringsdienst van Waarde: geteste honing uit de supermarkt is meestal nephoning!”
De laatste aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over honing heeft veel losgemaakt. Omdat er tussen honingmerken enorme prijsverschillen zijn ging de Keuringsdienst van Waarde op onderzoek uit waar hem dat in zit. Dit blijkt lastig te achterhalen omdat geen enkele producent van deze honingmerken mee wil werken aan het onderzoek. Na veel research ontdekken de journalisten iets wat eigenlijk een publiek geheim is: bijna alle supermarkthoning die getest is blijkt nep te zijn.
Omdat wij naar aanleiding van de uitzending over honing door de keuringsdienst best wat vragen krijgen, willen we er toch even wat dieper op in gaan. In dit artikel:
- Wat de Keuringsdienst van Waarde onderzocht
- Hoe honing met suikersiroop wordt vervalst
- Hoe je de C3 suikersiroop in honing op kunt sporen
- Conclusie van de Keuringsdienst van Waarde over fraude in supermarkthoning
- Vraag en antwoord over de honing uitzending
- Waarom er geen honingmerken genoemd worden
- Hele uitzending Keuringsdienst van Waarde – honing 2024
- Bevat honing van De Valksche Bijenhof toegevoegde suiker?
Geschreven door: imker Gerard | Totale leestijd: 1 tot 5 minuten
Waaruit blijkt dat veel supermarkthoning nep is?
Om te onderzoeken of de honing die je in de supermarkt tegenkomt geen nephoning is heeft het team van de Keuringsdienst van Waarde van 15 verschillende honingmerken de potjes en flessen met honing naar een gerenommeerd laboratorium in ons land opgestuurd voor een uitgebreide honingtest. Uit de analyses van de honingtest komt naar voren dat in geen enkele supermarkthoning een vervalsing voorkomt. Maar waarom zijn er dan zulke enorme prijsverschillen tussen de verschillende honingmerken?
De keuringsdienst voor honing krijgt bij geen enkele leverancier van supermarkthoning een kijkje in de keuken. Daarom reist het team van honingkeurders af naar Hongarije, waar een middelgrote honingproducent wel haar deuren wil openen. Deze honingproducent lacht meewarig als de honingkeurmeester vertelt dat de meegebrachte honing volgens testanalyses geen vervalsing bevat.
De Hongaarse honingproducent zegt stellig: “Europa alleen al importeert jaarlijks 150.000.000 kilo nephoning, en iedereen zegt: dat gebruiken we niet. Toch ben ik er van overtuigd dat een groot deel van de honing in jullie supermarkten gemengd is met Chinese suikersiroop.”
Zo wordt honing vervalst met suikerwater
Veel van onze honing moet dus vervalst zijn met suikerwater. Maar hoe gaat dat dan in zijn werk? De Hongaarse honingfabrikant: Chinezen weten suikersiroop zo te maken dat de structuur nauwelijks van die van honing te onderscheiden is. Als je deze siroop – die nauwelijks iets kost – mengt met echte honing heeft niemand iets in de gaten. Voor handelaren is dit sjoemelen met honing een gouden business.”
De Hongaar verteld dat hij dergelijke suikersiroop heeft staan en laat dit de mensen van de Keuringsdienst van waarde zien en proeven. Het blijkt vooral heel zoet te zijn, maar heeft vrijwel geen smaak. De Hongaarse honingproducent mengt deze suikersiroop vervolgens met echte honing. Het resultaat is verbluffend: als de honing vermengd wordt tot 50% honing en 50% suikersiroop blijkt het nog steeds smaakvoller dan een meegebrachte supermarkthoning!
Zo spoor je suikerwater in honing op
De vraag rijst nu: hoe moet je dergelijke vervalsingen dan opsporen als gewone analyses deze niet kunnen traceren? Volgens honingexpert Wim Reybroeck gebruiken Europese laboratoria een verouderde onderzoeksmethode waarin alleen maar zogenoemde C4 suikers aangetoont kunnen worden.
En daar zit ‘m de kneep: ” Chinezen vervaardigen de suikersiroop van plantaardige suikers uit bijvoorbeeld tarwe, rijst en suikerbieten die qua samenstelling hetzelfde lijken als de druivensuikers in honing. Dit noemen we C3 suikers en deze zijn met de gangbare Europees goedgekeurde onderzoeksmethodes niet aan te tonen.”
De Hongaarse honingproducent bevestigt dit: “de Chinese producenten zijn vernuftig in het produceren van suikersiroop die zeer lastig op te sporen is als het eenmaal vermengd is met echte honing. Ze vinden steeds een nieuwe methode om onopvallend bij te mengen.”
Gelukkig weten ze in Duitsland wel raad met deze nephoning. Een speciaal laboratorium heeft een methode ontwikkelde die ook de C3 suikers in honing aan kan tonen. Het enige probleem: deze methode heeft nog geen Europese erkenning en wordt derhalve door grotere producenten niet of nauwelijks gebruikt!
Keuringsdienst: resultaat laboratoriumtest honing
Nadat de Keuringsdienst van Waarde op de hoogte gebracht is van het bestaan van een laboratorium waar zowel de C3 als de C4 suikers in honing gemeten worden, zijn de 15 varianten supermarkthoning hier ook geanalyseerd. En wat bleek? In slechts 4 varianten werden geen C3 suikers gevonden. In 11 flessen honing uit de supermarkt bleek dus nephoning te zitten!
Hoewel algemeen al werd vermoed dat er veel gefraudeerd wordt met honing, is deze uitslag toch verbluffend te noemen. Het is een logisch gevolg van de steeds groter wordende stroom vervalste honing die momenteel Europa binnenkomt. De EU zelf schat dat ca. 46% van de ingevoerde honing niet aan de huidige honingrichtlijnen voldoet!
Conclusie onderzoek Keuringsdienst van Waarde naar supermarkthoning
De meeste honingsoorten in onze supermarkten zijn goedkoop omdat deze veel nephoning lijken te bevatten. Om dit vast te kunnen stellen koste behoorlijk veel moeite: honingproducenten weigerden mee te werken en analysemethoden bleken verouderd. Via een Hongaarse honingproducent en een Belgische honingexpert werd de waarheid over het bijmengen van suikersiroop in honing achterhaald.
Zolang er geen Europees goedgekeurde methode bestaat blijft het een kat-en-muis-spel waarbij honing de speelbal blijft van fraudeurs en onderzoekers. Als je er zeker van wilt zijn dat je echte honing koopt, haal het dan direct bij de imker!
Q&A over de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over supermarkthoning
Bij de gebruikelijke analyses op 15 soorten honing uit de supermarkt kwamen geen vervalsingen naar voren. Pas na een lange zoektocht waarbij honingproducenten niet of nauwelijks mee wilden werken vonden de onderzoekers van de KRO-NCRV een specifieke analyse waaruit bleek dat de potten van slechts 4 merken echte honing bevat!
Vanwege juridische redenen zijn er tijdens de uitzending geen honingmerken genoemd. Dus welke merken vervalste honing leveren en welke echte honing verkopen kunnen we niet met zekerheid zeggen. Wel kunnen onze honingspecialisten op de beelden duidelijk zien dat er 4 potten met Nederlandse rauwe honing van lokale producenten getest zijn. Meest waarschijnlijk is dat deze honingmerken geen toegevoegde suikersiroop bevatten.
De Keuringsdienst van Waarde heeft geconstateerd dat er tussen verschillende soorten honing in supermarkten enorme prijsverschillen zijn. Om uit te zoeken waar dit vandaan komt hebben de onderzoek-journalisten van de KRO-NCRV de herkomst en de samenstelling van verschillende soorten honing uit de supermarkt onderzocht.
Traditioneel werd honing meestal vervalst met geraffineerde kristalsuiker, al dan niet door dit aan bijen te voeren. Deze suikers worden in vaktaal C4 suikers genoemd en zijn met de traditionele laboratoriummethodes vrij gemakkelijk op te sporen. Honing waar C3 suikers aan toegevoegd zijn als suikersiroop is veel moeilijker op te sporen, dit kunnen slechts enkele laboratoria in Duitsland.
Disclaimer – steekproef honing Keruingsdienst van Waarde
Tijdens de uitzending over honing werd door de Keuringsdienst van Waarde geen enkele keer een merknaam genoemd. Bij navraag bij de redactie waarom deze niet bekend gemaakt werden kwam de volgende reactie:
“De Keuringsdienst heeft in Duitsland een steekproef uitgevoerd die duidelijk laat zien dat er op grote schaal gesjoemeld wordt met siropen. Deze methode is echter nog niet officieel erkend door de EU. Bovendien is alleen een laboratoriumtest niet genoeg om een honingproducent te beschuldigen van het toevoegen van stoffen aan honing. Dit moet gepaard gaan met boekhoudkundige controles en dergelijke. Desondanks ondersteunt onze steekproef het beeld dat al eerder naar voren kwam uit onderzoek van de EU zelf, waaruit bleek dat naar schatting 48% van de honing vermengd is.
Om deze redenen kan de Keuringsdienst de uitkomsten van de steekproef, of deze nu negatief of positief zijn, niet openbaar maken. We willen niemand ten onrechte beschuldigen of aanbevelingen doen waar we niet volledig achter kunnen staan. Echter, over het algemeen geldt dat hoe dichter je de honing bij de bron koopt en hoe meer je ervoor betaalt, des te zekerder je kunt zijn van de echtheid en kwaliteit van de honing.”
Bevat honing van De Valksche Bijenhof toegevoegde suikersiroop?
Honing van De Valksche Bijenhof bevat gegarandeerd geen toegevoegde suikers. Op imkerij De Valksche Bijenhof streven we naar de hoogste kwaliteit honing waarbij kunstmatige toevoegingen een absolute no-go zijn. Onze werkwijze en toewijding aan zuiverheid van imkerhoning zijn de redenen waarom onze honing puur en onvervalst is.
Natuurlijke zoetheid van onze honing
Honing wordt geproduceerd door bijen uit de nectar van bloemen, wat resulteert in een complexe mix van suikers, enzymen, mineralen en antioxidanten. Deze natuurlijke samenstelling geeft elke honing haar eigen unieke smaak en textuur. Het toevoegen van suikersiroop zal altijd resulteren in een sterke een afname van kwaliteit en smaak van de honing.
Op imkerij De Valksche Bijenhof wordt honing dus nooit vermengd kunstmatige suikers – zeker ook niet met C3- en C4-suikersiroop – om de hoeveelheid te vergroten en de kosten te verlagen. Daarom is onze honing vaak ook iets duurder dan supermarkthoning.
Toewijding, kwaliteit en zuiverheid honing
Onze imkerij verkoopt uitsluitend honing die conform de hoogste normen is geproduceert door eigen bijen, waarbij kwaliteit en zuiverheid zijn altijd leidend zijn in het proces. We onderhouden onze bijen met zorg en respect voor hun natuurlijke habitat, wat resulteert in honing van uitzonderlijke kwaliteit. Door onze toewijding aan eerlijke praktijken en onvervalste productie genieten je van de pure smaak en gezonde voordelen van onze honing, zonder enige toegevoegde suikers.
-
Product in de uitverkoopBiesboschhoningBalsemienhoning is een populaire honing, die bijna iedereen lust! Deze natuurzuivere Biesboschhoning…Vanaf: €3,95
-
Heidehoning van de VeluwePure heidehoning, geproduceerd door vele honderdduizenden honingbijen op de paarse Veluwse heide.Vanaf: €5,95
-
HeideraathoningHeideraathoning van de Veluwse heidevelden is een heel exclusieve honing. Echte honingliefhebbers…Vanaf: €7,25
-
Product in de uitverkoopKennismakingspakket Honing van de imker NLRauwe honing direct van de imker kopen? Bestel het honing kennismakingspakket met maar liefst…
Vanaf: €21,25Vanaf: €18,95 -
Veluwse streekhoningZuivere honing van de Veluwe in een leuk, sierlijk potje. Veluwse streekhoning…Vanaf: €4,95
-
Product in de uitverkoopVoorjaarshoning NLIn deze heerlijke voorjaarshoning proef je de fruitbloesems en voorjaarsbloeiers uit de…Vanaf: €4,25
-
FrambozenhoningFrambozenhoning is een heerlijke Nederlandse honing die de bijtjes voornamelijk gemaakt hebben…Vanaf: €4,25
-
Product in de uitverkoopXL Honing voordeelpakket – MIX 3 soortenKoop in dit voordeelpakket 3 smaken honing extra voordelig in deze tijdelijke…Oorspronkelijke prijs was: €46,40.€43,95Huidige prijs is: €43,95.
-
Veluwse raathoningDe bijen van onze imkerij hebben nectar van vele bloemensoorten op de…Vanaf: €5,75
-
Cadeaupakket ‘Lekker Veluws’Honing cadeaupakket ‘Lekker Veluws’ is opgemaakt met echte Veluwse honingproducten. Voor jou…Vanaf: €19,95
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.