Heerlijke herfst-winter taart met speculaas en stoofperen
Eind november is altijd een beetje een vreemde tijd van het jaar: het schommelt een beetje tussen de herfst en de winter in. Wat ga je dan voor een lekkers maken?
Deze herfst-winter taart is precies een mooie tussenoplossing. De stoofpeertjes zijn de laatste herfstperikelen en de SpecuSweet zorgt voor het eerste beetje decembergevoel.
Deze taart is niet moeilijk om te maken en staat garant voor een ultieme smaakbeleving!Succes!
Gerard.
![Stoofperen taart met speculaas is een echte herfst - winter taart. Dit recept met SpecuSweet is voor het maken van een suikervrije taart met honing.](https://www.honingonline.nl/wp-content/uploads/2023/11/Winter-herfst-taart-stoofperen-speculaas-specusweet-recept-met-honing-suikervrije-taart-maken.jpg)
![Stoofperen taart met speculaas is een echte herfst - winter taart. Dit recept met SpecuSweet is voor het maken van een suikervrije taart met honing.](https://www.honingonline.nl/wp-content/uploads/2023/11/Winter-herfst-taart-stoofperen-speculaas-specusweet-recept-met-honing-suikervrije-taart-maken-300x300.jpg)
Herfst-wintertaart met stoofpeer en SpecuSweet – gezoet met honing
Benodigdheden
- 1 Dunschiller of schilmesje
- 1 Ronde ovenschaal of bakvorm
- 1 Kookpan ca 2 liter
- 1 Beslagkom
- 1 Handmixer
Ingrediënten
- 5 st. Stoofperen Gieser Wildeman
- 400 ml droge witte wijn of appelsap
- 250 gram SpecuSweet
- 10 st. saffraandraadjes
- 5 el heet water
- 8 st. kruidnagels
- 0,5 st. sinaasappel
- 160 gram ongezouten roomboter
- 100 gram amandelspijs
- 4 st. grote scharreleieren
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 handje vol schuddebuikjes
Instructies
- Begin met het schillen van de stoofperen, het steeltje er gewoon aan laten zitten. Meng 200 gram SpecuSweet met de wijn of appelsap en doe dit samen met de geschilde pannetje. Breng dit langzaam aan de kook.
- Meng de saffraan in het hete water en voeg dit samen met de kruidnagels toe aan het kooksel. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil af en doe dit ook in het pannetje kokende stoofperen.
- Zet de kookpit laag en kook de peren in ongeveer 30 minuten half gaar. Haal de stoofperen uit het pannetje en leg deze apart op een schaaltje. Giet het kookvocht door een zeef om de specerijen eruit te filteren en kook het op hoog vuur tot ca. 200 ml dikke siroop. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
- Voeg vervolgens 1 eetlepel roomboter toe. Even goed doorroeren en de pan van het vuur nemen. Verwarm de oven voor op 160 °C
- Klop de rest van de boter en de amandelspijs met een handmixer in de beslagkom tot een romige massa. Tijdens het mixen 1 voor 1 de eieren toevoegen. Na ongeveer 7 minuten mixen een snuf zout toevoegen, 1 minuutje mixen en als het goed is heb je dan een egaal beslag. Mix met een spatel het bakmeel hier doorheen.
- Snijd de stoofperen nu vanaf een centimetertje voor het steeltje over het hart in plakken van ongeveer een centimeter dik. Zorg er voor dat de plakken bij het steeltje aan elkaar blijven zitten.
- Doe het beslag in een taartvorm en strijk dit mooi glad. Maak hierin 5 kuiltjes verdeeld over de hele taart. Leg hierin de stoofpeertjes met de steeltjes naar boven en waaier de plakjes uit elkaar zodat je een groter oppervlakte peer ontstaat. Giet vervolgens ongeveer de helft van de siroop over de taart.
- Plaats de taart in de voorverwarmde oven en bak deze gaar in ongeveer 50 minuten. Als hij gaar is haal je deze uit de oven en laat hem ongeveer een half uurtje afkoelen.
- Strooi vervolgens wat schuddebuikjes over de taart en giet dan de overige 100 ml siroop over de taart. Breng het restant van de SpecuSweet in mooie dunne sliertjes aan over de bovenkant van de taart. en laat dit tenmiste nog een half uur nakoelen.
Notities
- Serveer de stukken op een mooi gebaksschaaltje met een dotje slagroom. Strooi over de slagroom een klein beetje Ceylon kaneel en enkele schuddebuikjes.
- In plaats van SpecuSweet kan je ook onze honing met kaneel gebruiken. Hierdoor krijg je eigenlijk neen stoofpeer-kaneel taart.
Bijpassende honing bestellen
Bekijk ook andere recepten
Koken en bakken met honing als suikervervanger is steeds populairder aan het worden. Wij hebben een heel aantal unieke recepten op onze website gepubliceerd. Wil je deze unieke recepten met honing bekijken? Neem dan een kijkje op de receptenpagina!
Houd jij van koken en bakken met honing?
Deel dan eens jouw favoriete recept met honing en maak kans op gratis honing! En, wie weet plaatsen we jouw creatie op onze website!