![Bijengif uit de angel van een honingij vormt de basis voor zalf welke gebruikt wordt bij diverse huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem. Deze dermatologische toepassingen van bijengifcrème worden mede door de anti-aging steeds populairder.](https://www.honingonline.nl/wp-content/uploads/2024/10/Bijengif-Gif-uit-de-angel-van-een-honingbij-voor-dermatologische-toepassingen-eczeem-psoriasis-wratjes.jpg)
De werking van bijengif: alles wat je moet weten over bijengifzalf
Bijengif is steeds populairder aan het worden als belangrijke toevoeging in huidverzorgende crèmes. Omdat we steeds meer vragen krijgen over de werking van bijengif in zalf, zijn we er even diep ingedoken om dit uit te zoeken. Kan je bijengif gebruiken bij spier- en gewrichtsklachten? Helpt bijengifzalf echt ook bij huidproblemen? Wij hebben het allemaal voor je uitgezocht. In dit artikel lees je hoe dit precies zit, delen we gebruikerservaringen en vertellen we wat de wetenschap over de werking van bijengifcrème beschrijft.
Geschreven door: imker Gerard | Totale leestijd: 10 tot 20 minuten
Bijengif wordt al duizenden jaren vanwege een heilzame werking gebruikt in traditionele geneeskunde. Het gebruik ervan kan worden teruggeleid tot het oude Egypte en Griekenland. In de oudheid werd bijengif vooral gebruikt vanwege de vermeende genezende werking bij ontstekingen en om pijn te verlichten, met name bij aandoeningen zoals artritis en reuma.
Maar nieuwe studies van bijengif lijken ook dermatologische effecten aan te tonen. Bijengifzalf is daarom ook steeds populairder voor het krijgen van een mooiere huid en bij mensen met huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem.
Wat is bijengif?
Bijengif, ook wel apitoxine genoemd, is een kleurloze, zure vloeistof die door honingbijen wordt geproduceerd. De bij bewaard dit gif in een speciaal gifzakje dat aan de angel verbonden is. Dit gif bevat een mengsel van eiwitten, enzymen en peptiden.
Het gif van honingbijen is dus een complex mengsel van verschillende biologisch actieve stoffen. Het belangrijkste bestanddeel is melittine, een peptide dat ongeveer 50% van het totale gif uitmaakt. Melittine heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, maar het is ook verantwoordelijk voor de pijn en zwelling die optreden na een bijensteek. Het verhoogt de doorlaatbaarheid van celmembranen, wat leidt tot de afgifte van stoffen die het immuunsysteem activeren.
Ook apamine is een belangrijk component in bijengif. Apamine in het gif heeft effect op het zenuwstelsel. Apamine staat bekend om zijn vermogen om zenuwsignalen te beïnvloeden en wordt vaak onderzocht voor de mogelijke toepassing bij neurologische aandoeningen.
Daarnaast bevat bijengif ook fosfolipase A2, een enzym dat vetten afbreekt en helpt om de celmembranen te beschadigen. Dit enzym speelt ook een rol bij ontstekingsreacties en kan bijdragen aan de pijn die door het gif wordt veroorzaakt.
Andere bestanddelen van het gif van bijen zijn hyaluronidase, een enzym dat weefsel kan afbreken door hyaluronzuur, een belangrijke component van de extracellulaire matrix, af te breken, en histamine, dat bijdraagt aan allergische reacties zoals roodheid en zwelling.
Deze unieke samenstelling maakt bijengif bijzonder krachtig en veelzijdig, wat de reden is dat het steeds meer gebruikt wordt in zowel in de traditionele geneeskunde als ook in moderne huidverzorgingsproducten.
Geschiedenis van het gebruik van bijengif
Het gebruik van bijengif heeft een lange en fascinerende geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. In het oude Egypte werd bijengif al gebruikt voor de behandeling van verschillende kwalen, waaronder ontstekingen en gewrichtspijn. De oude Egyptenaren waren meesters in de geneeskunde en gebruikten gif van honingbijen als een van hun natuurlijke remedies.
Ook in het oude Griekenland stond bijengif hoog aangeschreven. De beroemde arts Hippocrates, vaak de “vader van de moderne geneeskunde” genoemd, schreef bijengif voor om pijn en ontstekingen te bestrijden. Hij zag het als een effectief middel tegen gewrichtsproblemen zoals artritis, wat opvallend is aangezien het gif vandaag de dag nog steeds bij vergelijkbare aandoeningen wordt gebruikt.
Later, in de 19e eeuw, werd het gebruik van bijengif opnieuw onder de aandacht gebracht door Russische onderzoekers. Zij waren van mening dat het niet alleen effectief was tegen reumatische aandoeningen, maar dat het gif ook een natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer was. Vanaf dat moment begon het gebruik van bijengif, ook wel apitherapie genoemd, wereldwijd aan populariteit te winnen.
![Het gebruik van bijengif in de geneeskunde kent een oude geschiedenis. Op deze afbeelding zie je hiërogliefen van de Egyptenaren waarop te zien is dat men bijengif al gebruikte voor apitherapie](https://www.honingonline.nl/wp-content/uploads/2024/10/Gebruik-bijengif-in-de-oudheid-gescheidenis-apiterapie.jpg)
Op deze afbeelding zie je hiërogliefen van de Egyptenaren waarop te zien is dat men bijen met hun gif al een belangrijke waarde toekenden.
Het gif van bijen wint aan populariteit
De laatste jaren is het gebruik van bijengif steeds populairder geworden, vooral door de groeiende interesse in natuurlijke en alternatieve huidverzorging. Een van de belangrijkste redenen voor deze populariteit is de vermeende anti-aging werking van bijengif.
Bekend als het “natuurlijke botox,” zou bijengif helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels door de huid te stimuleren om collageen aan te maken en de bloedcirculatie te verbeteren. Veel beroemdheden, zoals Gwyneth Paltrow, Kate Middleton en diverse influencers hebben bijengifproducten in hun schoonheidsroutine geprezen, wat bijdraagt aan de wereldwijde trend..
Verder heeft de trend van “clean beauty” ook bijgedragen aan de groeiende vraag naar bijengifzalf. Veel mensen willen producten gebruiken die vrij zijn van synthetische ingrediënten en schadelijke chemicaliën, en bijengif wordt gezien als een krachtig, natuurlijk ingrediënt dat deze behoefte vervult.
Het gebruik van bijengifcrème
Men gebruikt het vooral bij ontstekingsziekten, gewrichtsaandoeningen zoals artritis en reuma. Ook wordt bijengif wel toegepast als belangrijke toevoeging in spierenzalf, die je gebruikt bij vastzittende spieren. Daarnaast zijn er studies die de potentiële rol van bijengif onderzoeken bij de behandeling van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en multiple sclerose.
Hoewel het nog nauwelijks officiële medicinale claims heeft, zijn er veel mensen die bijengifzalf gebruiken als onderdeel van hun wellnessroutine, bijvoorbeeld bij stijve spieren of om het lichaam na een intensieve dag te kalmeren.
Steeds meer mensen gebruiken bijengif dus ook voor het verbeteren van de algemene huidconditie. Het wordt daarom vaak toegevoegd aan producten die helpen om de huid te verfrissen en te revitaliseren. Mensen die op zoek zijn naar natuurlijke huidverzorging, geven vaak de voorkeur aan bijengif vanwege de actieve bestanddelen, zoals melittine, dat bijdraagt aan het stimuleren van de huid.
Het is belangrijk om te onthouden dat -hoewel bijengif veel voordelen lijkt te bieden- iedereen anders op producten reageert. Vooral voor mensen met allergieën voor bijensteken of wespensteken is voorzichtigheid geboden. Desondanks blijft de populariteit van bijengifzalf groeien, vooral nu steeds meer mensen geïnteresseerd raken in natuurlijke en alternatieve oplossingen voor zowel huid- als lichaamsverzorging.
-
Bijengifzalf – voordeelverpakkingBijengifzalf is een spierenzalf die je gebruiken kan bij spierpijn, bij stijve…Vanaf: €10,95
-
Bijengifzalf – Spierenzalf in tubeBijengifzalf is een spierenzalf die je gebruikt bij spierpijn, bij het versoepelen…Vanaf: €10,95
Toepassingen van bijengifzalf voor de huid
Bijengifzalf wordt in toenemende mate toegepast bij verschillende huidaandoeningen, hoewel het belangrijk is op te merken dat de wetenschappelijke onderbouwing voor sommige toepassingen nog onderzocht moet worden.
1. Acne: Bijengif bevat ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van roodheid en zwelling bij acne. Het zou de bacteriën kunnen aanpakken die acne veroorzaken, terwijl het tegelijkertijd de huid kalmeert.
2. Eczeem en Psoriasis: Door de kalmerende en ontstekingsremmende werking wordt bijengifzalf soms gebruikt om symptomen van eczeem en psoriasis te verzachten. Mensen met deze aandoeningen hebben vaak last van geïrriteerde, jeukende huid, en bijengifzalf zou verlichting kunnen bieden door ontstekingen te verminderen.
3. Fijne lijntjes en rimpels: Bijengif wordt populair als een natuurlijk anti-aging middel. Het zou de bloedcirculatie stimuleren, waardoor de huid strakker en steviger kan worden. Veel mensen gebruiken het voor een gladdere huid en om tekenen van veroudering te verminderen.
4. Littekens en wondgenezing: Sommige gebruikers rapporteren dat bijengifzalf helpt bij het verbeteren van de textuur van littekens en het versnellen van het genezingsproces van kleine wondjes, mogelijk door de verbeterde celvernieuwing en doorbloeding.
![Bijengif wordt in de reguliere geneeskunde gebruikt bij diverse huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Minder bekende toepassingen van bijengif zijn te zien bij acne en littekens en bij wratjes.](https://www.honingonline.nl/wp-content/uploads/2024/10/Bijengifzalf-eczeem-en-acne-gebruiken.jpg)
Bijengifzalf bij wratjes
Bijengifzalf wordt meestal niet specifiek aanbevolen voor het behandelen van wratten. Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), en bijengif is vooral bekend om zijn vermeende ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen, maar niet per se om zijn antivirale werking. Wratten vereisen vaak een gerichte antivirale of keratolytische behandeling (zoals salicylzuur of cryotherapie) om de geïnfecteerde huidcellen aan te pakken.
Hoewel bijengifzalf mogelijk enige verlichting kan bieden bij ontstoken huid rondom de wrat of bij irritatie, is er weinig tot geen wetenschappelijk bewijs dat het effectief is tegen wratten zelf. Het is dus geen gangbare behandeling voor deze huidaandoening.
Als je op zoek bent naar een oplossing voor wratten, is het raadzaam om te kijken naar traditionele methoden of een arts te raadplegen voor de beste behandelingsopties.
Hoewel bijengifzalf veelbelovende effecten kan hebben bij huidaandoeningen, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor gebruik, vooral voor mensen met een bijenallergie. Wetenschappelijk onderzoek naar het volledige effect van bijengif op deze aandoeningen is zoals eerder al gezegd nog steeds gaande.
![Bijengifzalf voor huidaandoeningen en cosmetica huidverzorging. Zalf met bijengif die ook als spierenzalf en voor gewrichten gebruikt wordt.](https://www.honingonline.nl/wp-content/uploads/2024/10/Bijengif-zalf-voor-huid-problemen-en-spieraandoeningen.jpg)
Ervaringen met bijengif
Om een beetje een beeld te vormen van wat de ervaringen zijn met het gebruik van bijengif hebben we diverse forums en andere websites nagelopen waar gebruikers hun ervaringen hierover delen. Hier zijn vijf veelvoorkomende gebruikerservaringen met bijengifzalf voor je op een rijtje gezet, zoals vaak te vinden is in recensies en op forums:
1. Verlichting bij gewrichtspijn:
Veel gebruikers melden dat bijengifzalf hen helpt bij pijnlijke gewrichten en spieren. Vooral mensen met aandoeningen zoals artritis en reuma geven aan dat het regelmatig gebruik van de zalf zorgt voor verlichting van stijfheid en pijn, waardoor ze zich flexibeler voelen.
2. Vermindering van fijne lijntjes en rimpels:
Bij het gebruik van bijengifzalf als anti-aging product, melden veel gebruikers dat ze na enkele weken verbetering zagen in de stevigheid en gladheid van hun huid. Ze zeggen dat hun huid er strakker uitziet en dat fijne lijntjes minder zichtbaar zijn.
3. Effectief tegen ontstoken acne:
Gebruikers die last hebben van acne, melden dat bijengifzalf de roodheid en ontsteking van puistjes vermindert. Ze merken op dat het een kalmerend effect heeft en dat de acne minder snel opkomt.
4. Verzachtend bij eczeem:
Mensen met eczeem delen positieve ervaringen over de kalmerende werking van bijengifzalf. Sommigen geven aan dat het de jeuk vermindert en dat de zalf helpt om hun huid zachter en minder geïrriteerd te maken.
5. Bijzonder effectief na sporten:
Gebruikers die sporten of intensief bewegen, zeggen dat bijengifzalf hen helpt bij spierherstel. Na het aanbrengen op stijve of pijnlijke spieren na een workout, ervaren ze vaak een verkoelend of verwarmend effect dat de spanning vermindert.
Deze ervaringen geven een goed overzicht van de voordelen van bijengifzalf, maar het is altijd verstandig om bij serieuze klachten naar de huisarts te gaan. Besef dat de wetenschap nog maar nauwelijks onderzoek gedaan heeft naar het gebruik van bijengif.
Het oogsten van bijengif
Het oogsten van bijengif is een zorgvuldig en diervriendelijk proces dat ervoor zorgt dat de bijen niet gedood worden. Het verzamelen van gif uit de bijen gebeurt met behulp van een bijengifverzamelapparaat, dat speciaal is ontworpen om het gif op te vangen zonder de bijen te schaden. Dit apparaat bestaat uit een glazen of plastic plaat met elektrische draden erboven. Deze draden geven een zeer milde elektrische schok af, waardoor de bijen worden gestimuleerd om te steken.
Wanneer de bijen steken, dringen hun angel en het gif door de plaat, maar de angel blijft intact. De bijen raken dus niet gewond en kunnen daarna gewoon verder vliegen. Het bijengif blijft op de plaat achter in de vorm van kleine druppels. Deze druppels drogen vervolgens op en worden verzameld voor verdere verwerking.
Belangrijk is dat de bijen na het steken hun gifklieren niet volledig legen. Hierdoor kunnen ze opnieuw gif produceren zonder dat dit hun gezondheid aantast. Dit proces is zeer diervriendelijk omdat de bijen niet sterven na het steken, wat wel gebeurt wanneer ze in een menselijke huid steken, aangezien hun angel dan achterblijft.
Nadat het gif is verzameld, wordt het gezuiverd en verwerkt zodat het gebruikt kan worden in huidverzorgingsproducten of voor andere toepassingen. Om bijengif te kunnen oogsten is het dus een vereiste om gespecialiseerde apparatuur te gebruiken om de bijen zo min mogelijk te verstoren
Is bijengif gevaarlijk?
Bijengif kan gevaarlijk zijn voor sommige mensen, vooral als ze allergisch zijn voor bijensteken. Bij mensen met een bijenallergie kan het gif ernstige reacties uitlokken, variërend van zwellingen en huiduitslag tot anafylaxie, wat een levensbedreigende allergische reactie kan zijn. Daarom is het essentieel om voorzichtig te zijn met producten die bijengif bevatten als je bekend bent met allergieën.
Voor mensen zonder allergie voor bijengif is het doorgaans veilig in kleine hoeveelheden, zoals in huidverzorgingsproducten zoals crèmes en zalven. De concentratie van bijengif in deze producten is meestal laag, en de meeste gebruikers ervaren geen negatieve bijwerkingen.
Wel kunnen sommigen lichte roodheid, tintelingen of een branderig gevoel ervaren bij het eerste gebruik. Dit is vaak te wijten aan de stimulatie van de bloedcirculatie en het immuunsysteem, maar het is belangrijk om de huid goed in de gaten te houden bij het eerste gebruik.
Als het bijengif op de juiste manier wordt gebruikt en je niet allergisch bent, wordt het als relatief veilig beschouwd. Toch is het altijd verstandig om eerst een pleistertest te doen of met een arts te overleggen als je niet zeker weet hoe je huid of lichaam op bijengif zal reageren
Q&A over bijengif
Bijengif bevat verschillende componenten, zoals melittine, fosfolipase A2 en histamine, die verschillende reacties in het lichaam veroorzaken. Melittine is het belangrijkste toxische bestanddeel en veroorzaakt ontstekingen en pijn.
Fosfolipase A2 breekt celmembranen af, wat leidt tot celbeschadiging. Histamine veroorzaakt allergische reacties zoals zwelling en roodheid. Bij een normale steek leidt dit meestal tot tijdelijke pijn en zwelling, maar bij overgevoeligheid kan dit ernstige gevolgen hebben.
Voor de meeste mensen is een bijensteek pijnlijk, maar niet levensbedreigend. De zwelling en pijn verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Mensen die zodanig of niet op bijengif reageren kunnen probleemloos bijengifzalf gebruiken.
Echter, sommige mensen zijn allergisch voor bijengif en kunnen een anafylactische reactie ontwikkelen, die levensbedreigend kan zijn. Symptomen van zo’n reactie zijn ademhalingsproblemen, zwellingen, duizeligheid en bewusteloosheid. In ernstige gevallen is onmiddellijke medische hulp nodig. Als je zo reageert op bijengif mag je het op geen enkele manier gebruiken!
Bijengif wordt geoogst met behulp van een speciaal apparaat dat een elektrische lading afgeeft aan een glazen plaat. Bijen steken de plaat uit verdediging, en terwijl het gif vrijkomt, blijft hun angel intact, zodat ze niet sterven (wat bij een normale steek wel gebeurt). Het gif wordt verzameld op de plaat en na droging kan het worden gebruikt voor medische of cosmetische doeleinden.
Bijengif wordt gebruikt in de alternatieve geneeskunde, voornamelijk in de vorm van apitherapie. Dit is een behandelmethode waarbij bijengif wordt toegediend om bepaalde aandoeningen te verlichten, zoals artritis, multiple sclerose (MS), en chronische ontstekingen.
Sommige wetenschappelijke studies suggereren dat melittine ontstekingsremmende eigenschappen heeft en pijn kan verlichten, maar er is meer onderzoek nodig om de effectiviteit en veiligheid volledig te begrijpen.
Verschillende studies hebben gekeken naar de mogelijke voordelen van bijengif. Bijvoorbeeld, een onderzoek uit 2014 toonde aan dat bijengif, vooral melittine, veelbelovend kan zijn in het onderdrukken van ontstekingen bij aandoeningen zoals artritis.
Andere studies hebben laten zien dat melittine mogelijk tumorcellen kan doden in laboratoriumomgevingen, zoals bij bepaalde vormen van kanker. Echter, de meeste studies bevinden zich in een vroege fase en verdere klinische proeven zijn nodig om dit te bevestigen.
Hoewel het lichaam zich enigszins kan aanpassen aan herhaalde blootstelling aan bijengif, kunnen mensen niet volledig immuun worden. Sommige mensen ontwikkelen echter bijensteekdesensibilisatie via immunotherapie, waarbij ze geleidelijk aan kleine hoeveelheden bijengif worden blootgesteld. Dit kan helpen om ernstige allergische reacties te verminderen, maar het volledig voorkomen ervan is nooit gegarandeerd.
Bronnen over bijengif die geraadpleegd zijn.
De gebruikerservaringen die ik heb gedeeld, zijn gebaseerd op een combinatie van wat wij terug horen van onze klanten en gebruikersrecensies welke je op diverse websites die bijengifzalf en huidverzorgingsproducten verkopen tegenkomt. Verder zijn er ook ervaringen samengevat die we op diverse forums tegenkwamen. Hier zijn enkele relevante bronnen waar dergelijke ervaringen worden besproken:
1. Productrecensies van bijengifzalf: Veel websites zoals Amazon, Bol.com, en iHerb bevatten talloze gebruikersrecensies van mensen die bijengifzalf gebruiken voor diverse toepassingen, van pijnbestrijding tot huidverzorging.
2. Forums en communities: Gebruikerservaringen met natuurlijke remedies zoals bijengif vond ik ook op forums zoals Reddit of The Beauty Community, waar mensen hun persoonlijke ervaringen delen met huidverzorgingsproducten.
Naast gebruikerservaringen is het natuurlijk ook belangrijk wat wetenschappers over het gebruik van bijengif zeggen Hoewel er nog veel onderzoeken in een beginfase zijn, zijn er toch al diverse bevindingen gedeeld!
Er zijn dan ook diverse wetenschappelijke artikelen, deels peer-reviewed, die als bron voor dit artikel gebruikt zijn:
-
Bijengifzalf – Spierenzalf in tubeBijengifzalf is een spierenzalf die je gebruikt bij spierpijn, bij het versoepelen…Vanaf: €10,95
-
KoninginnegeleicrèmeZoek je een goede natuurlijke huidcrème die verzorgend is en ook de…€16,95
-
KoninginnegeleicapsulesKoninginnegelei, ook wel Royal Jelly genoemd, is een krachtig product dat bijen…Vanaf: €28,50
-
Bijengifzalf – voordeelverpakkingBijengifzalf is een spierenzalf die je gebruiken kan bij spierpijn, bij stijve…Vanaf: €10,95
-
Propolis handcrèmePropolis handcrème kan helpen de rode, geprikkelde en gevoelige huid te verzachten….€16,25